Back to top

5 nejčastějších chyb, když začínáte s jógou

Co jsou nejčastější chyby, se kterými se můžeme setkat v začátcích naší jógové praxe? Nejvíce běžných chyb bezpochyby nastává u fyzického provedení asán. Je však potřeba říci, že tyto chyby začínají již v naší mysli. Tak často přemýšlíme pouze nad tím, zda provádíme danou pozici správně, že zapomínáme, že skutečná práce je to, co se děje uvnitř nás.

Jaká klišé a nastavení mysli proto potřebujeme na začátku překonat?

1. Jóga není pro mě, protože nejsem dostatečně flexibilní/ silný

To je asi nejčastější důvod, který lidé říkají. Nejsou ohební, vždyť se ani nedotknout prstů na nohou. Pokud jste v posledních letech neměli pravidelnou fyzickou aktivitu, je pravděpodobné, že se prstů opravdu nedotknete. Je to však věc, která postupně s jógovou praxí přichází. Pamatujte, že nikdo nezačíná s jógovou praxí jako mistr. Nenechte se odradit, každý je na své cestě. Flexibilita i síla jsou dovednosti, které se dají postupně trénovat.

2. Porovnávání se s ostatními

Jóga není soutěž. Může se stát, že přijdete na lekci a odradí vás úroveň ostatních na hodině, ale pamatujte, že teprve začínáte. Je normální a v pořádku, že ostatní budou pokročilejší, zejména pokud praktikují déle. Začátečník jste jen jednou, tak si užívejte ten proces – bude to jízda!Pokud již nějakou dobu praktikujeme, chceme být zase my lepší než ostatní. Je dobré mít na paměti, že je to pouze ego. A my ego krmit nechceme. Dokonce i když se provedení asány zdá lepší než u ostatních, neznamená to, že jste lepší jógín nebo více osvícená osoba.

3. Nutit se neustále překonávat své hranice

V dnešním světě instagramových účtů, máme tolik rad a postupů, jak by měla naše jógová praxe vypadat, až se nám z toho točí hlava. Chceme dokonale provést aśánu škorpiona, či v jiných pozicích dokonale propnout nohu. Nechtějte jít dál, než vám vaše tělo dovolí. Zranění přicházejí právě tam, kde se násilně snažíme dostat do pozice, na které naše tělo ještě není připraveno. Užívejte si ten proces, netlačte na sebe příliš, není kam spěchat.

4. Omezující přesvědčení o tom, co je možné

Někteří lidé na sebe tlačí až příliš ohledně toho, čeho je možné dosáhnout. Druzí se naopak podceňují. Naše mentální síla je větší, než si myslíme. Pokud věříte, že je něco nemožné, tak to bezesporu nemožné bude. Pokud si myslíte, že je něco možné, ocitáte se ve světě možností a dosáhnete věcí, o kterých jste jen snili. Ovšem stejně jako všechno v životě i v tomto potřebujeme rovnováhu – nemůžeme skočit vpřed příliš rychle, ale ani dlouho zaostávat za myšlenkou. Udržet si otevřenou mysl a naslouchat svému tělu, je to nejlepší, co můžeme pro svoji praxi udělat.

5. Nesprávné dýchání

Nejdůležitějším faktorem naší jógové praxe je dech. Dech je to, co odlišuje jógu od jiné formy cvičení. Je běžné, že většina začátečníků věří, že správně dýchají (vždyť přeci potřebujeme dech k životu, tak přeci musíme dýchat správně). Ale skutečné pochopení správného dechu zabere mnoho času – nejen pro začínající, ale i pokročilé jogíny.

Dech je to, co podporuje volný proud naší energie. Dech je to, co nás dostává do flow. Dech nás drží v přítomném okamžiku. Při další lekci se zkuste soustředit na svůj dech a vnímejte, jak vaši praxi může převést zcela na jinou úroveň.

Překonejte svou mysl a užijte si další lekci v souladu sami se sebou.

Autor: Miroslava Škubalová

You don't have permission to register