Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  Rozum, duše, duch a tělo – jdou stejným směrem? 

Rozum, duše, duch a tělo – jdou stejným směrem? 

Pohodlné legíny

Rozum, duše, duch a tělo – jdou stejným směrem? 

Doba návodů na život

Je doba osobního rozvoje. S návody, jak si plánovat a žít náš život, se roztrhl pytel. Zjišťujeme svoje silné a slabé stránky, jaké jsou naše příležitosti nebo hrozby atd. Často se však zapomíná na zásadní a dost důležitou věc – tyto úkoly a plány dělá jen náš mozek.

Náš mozek – pan racionální

Náš mozek přesně a racionálně vidí naši cestu. Ví, kudy se máme ubírat, co je pro nás dobré, nebo kdo je pro nás vhodný. Dost často ale zjistíme, že pouze racionálně naplánované cíle jednoduše nestačí a my v jejich plnění selháváme. Ti, co to nevzdali po prvním pokusu, tak nějak tuší, že máme ještě emoce a když tam není ten tzv. “feeling”, většinou to nejde vůbec.

4 aspekty naší bytosti v harmonii

Kdy tedy dosahujeme toho, čeho chceme? Kdy se cítíme šťastní? Kdy nám svítí oči a víme, že to “je to ono”? Když dokážeme poslouchat a dopřát všem 4 aspektům naší bytosti (rozum, duše, duch a tělo), to co potřebují?

1. Rozum

Co potřebuje? Bezpečí a jasný úkol, kterému rozumí.

Rozum vždy řeší úkoly na základě porovnání s minulostí. Vyhodnocuje staré zkušenosti – to co už zažil. Většinou nemá rád nové věci, protože mu to mění systém a nedůvěřuje mu. Důveřuje tomu, co je prověřené, ikdyž je to špatný návyk. Potřebuje být prostě v bezpečí známého prostředí.

V rámci plánování tudíž potřebuje jasný, měřitelný a objektivní cíl. Takový, kterému rozumí a za kterým se může vydat. Ovšem i rozum potřebuje odměnu za to, že se tolik nadřel. Potřebuje občas vypnout. V případě, že jej přetěžujeme pernamentně, dostává se do režimu “ vypnutý” stálé. Nevytváří nové nápady a ani nemá energii na další akci.

2. Duše 

Co potřebuje? Štěstí, harmonii a lehkost.

Duše je ta, co chce odpočívat, jet na dovolenou. Chce si koupit další nové šaty nebo auto, které vůbec nepotřebuje. Je to ta, která nejde vidět, ale která bolí, když na ni často zapomínáme. Když se neptáme, co potřebuje. Naše emoce jsou řečí naší duše.  

Pokud popustíme uzdu a neřídíme vše jen hlavou a posloucháme to, co opravdu potřebujeme, máme najednou energii. Je to stav, kdy nám svítí oči a máme radost. To je motivátor, který nám duše poskytuje, pokud je šťastná. Jsou to ty situace, kdy nám jde vše lehce, protože víme, že jdeme správným směrem. Chvíle, kdy nám i okolnosti “samy pomáhají”.

3. Tělo

Co potřebuje? Zdraví, péči a abychom si ho vážili.

Na tělo v tomto procesu nejvíce lidí zapomíná. Přitom je právě tělo, pro lidi, kteří jej vnímají, největší ukazatel. V těle cítíme, když se nám něco nelíbí. Cítíme, že je nám někdo nesympatický. Tělo vnímá podprahově mnohem více věcí, než si dokážeme připustit.

Mnozí na něj však kašlou. Nechají své tělo bolavé, neohybné a nešťastné – protože není čas. To často trvá až do doby než se tělo zhroutí a řekne dost. A přijde nemoc. Přitom je to právě tělo, které nám dává energie, “drive”, tu sílu, kterou potřebujeme na všechny věci, které bychom chtěli uskutečnit. Dejme mu občas pauzu, chovejme se k němu slušně a s úctou, ono nám to vrátí.

4. Duch

Co potřebuje? Realizaci. Rozvoj.

Co je to “duch” a zda-li něco takového existuje, o tom vedou polemiky různá náboženství po staletí. Z mého pohledu je to vyšší síla. Duchovní síla, která občas mění věci tak, jak nechceme, abychom následně pochopili, že to tak mělo být. 

Vyšší síla má občas s námi určitý záměr a tím největším je seberealize. Realizovat něco, co je hluboko uvnitř nás. A někdy tomu prostě neutečeme, ikdyž se občas dost snažíme. Proto se nám občas dějí věci, kterým na první pohled tak úplně nerozumíme. Postupem času zapadnou do „skládačky“. Je to taková cesta zima, zima, přihořívá, hoří… když jdeš správně.

Rozum, duše, tělo a duch – jdou všichni stejným směrem?

  • Rozum – bezpečí a jasný úkol
  • Duše – štěstí, harmonie, lehkost
  • Tělo – zdraví, péče
  • Duch – realizace, rozvoj

Takže, jak to je? Jdou „všichni“ stejným směrem?  Pak klidně vesele plánujte na 3 měsíce, na rok, na 3 roky. Plánovat je fajn, jen nezapomeňte, že občas přeceňujeme krátkodobé plány a podceňujeme ty dlouhodobé. A že někdy se ten směr může otočit o 180 stupňů a taky to není špatně.

A pokud zjistíte, že tyto 4 aspekty vaší bytosti v souladu nejsou, zamyslete se a změňte něco vy sami. Třeba jen maličkost, která odstartuje vaši novou cestu.

Autor: Miroslava Škubalová

You don't have permission to register