Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  7-denní stresový detox

7-denní stresový detox

Stres

7-denní stresový detox

Většina z nás pravidelně zažívá nějaký druh stresu. A naše mysl má tendenci ještě vše zveličovat, čímž se věci ještě zhoršují. Ale můžeme se naučit stres ovládat.

0Všichni máme různé způsoby, jak se stresu zbavit, vše záleží na naší osobnosti. Nejdůležitější je najít to, co funguje právě pro nás.  Zkuste si položit několik otázek k zamyšlení, které vám pomůžou najít nejlepší strategii.

1.Uvědomte si svůj stres. 

Ne vždy si všimneme, jak jsme ve stresu, zvláště pokud jsme vůči němu již znecitlivěli. Když se spojíme se svým tělem, můžeme cítit, že v sobě nosíme (nevědomý) stres, i když si myslíme, že jsme uvolnění.

Skvělý způsob, jak se zbavit stresu, je naladit se na své tělo a zeptat se: Kde ve svém těle držím napětí? Při zodpovězení této otázky vám pomůže alespoň třikrát denně důkladná kontrola těla – upření pozornosti na určité části vašeho těla. Jaké emoce zadržuji ve svém těle? Z čeho mám obavy? Mám obavy z něčeho, co se může (nebo nemusí) stát?

2.Udělejte si inventuru. 

Pro většinu lidí je obtížné stanovit si priority, co je nejdůležitější. Uděláte-li si inventuru svého denního plánu a rozhodnete se, co je zásadní, pomůže vám to stres minimalizovat. Zjistíte, co můžete ovládat – a co nemůžete. Když se podíváte na svůj seznam úkolů, pravděpodobně najdete alespoň jednu věc, kterou můžete odstranit, abyste si během dne měli více klidu a prostoru pro sebe.

3.Změňte svůj stresový mindset. 

Důležité je, co si říkáme, když jsme ve stresu. Naučte se měnit svoje myšlení. Pokud jste například ve stresové situaci, jako je pracovní pohovor, je běžné, že si v duchu říkáte – tuto práci pravděpodobně nedostanu. Nebo: Doufám, že to nepokazím. Pokud si všimnete, že se tyto typy myšlenek objevují, zastavte se a řekněte si soucitnější větu: že jste připraveni a uděláte to nejlepší, co můžete.

4.Vybudujte si stresovou odolnost. 

Zvládání stresových situací se dá trénovat. Stejně jako cvičení je zvládání stresu tím snazší, čím více ho trénujete. “Stresové svaly” můžete procvičovat záměrným vytvářením stresu. Stejně jako trénujeme svou mysl. Existuje mnoho možností: horká sauna, ledová lázeň, studená sprcha, extrémní dechové praktiky (jako Wim Hof ) nebo aerobní cvičení (které může spolu s fyzickou kondici vybudovat stresovou kondici). Začněte s jednou nebo dvěma minutami a postupně můžete i déle. Hlavní je začít.

5.Oživte své smysly. 

Stimulujte vaše smysly. Existuje mnoho způsobů, jak aktivovat naše smysly.  Například být v přírodě – vědomě se procházet parkem nebo lesem a užívat si krásné scenérie, dotýkat se listů, přivonět si k nim a slyšet cvrlikání ptáků.

6.Dopřejte si hluboký odpočinek. 

Spánek je čas, kdy se naše těla a mozek nejvíce obnovují.  Naše těla se mohou obnovit, i když jsme vzhůru. Jóga je skvělá regenerační praxe. Dech vás vrátí do těla. Zkuste vědomě dýchat. Stačí 5 minut denně a uvolní se napětí nejen v těle, ale také ve vaší mysli. 

7.Poděkujte. 

Vděčnost je silná praxe snižující stres. Vyjádření vděčnosti pomocí afirmace nebo rozhovor se členy rodiny může mít mimořádný dopad na vaši pohodu i na pohodu kolem vás.

Autor: Miroslava ŠKubalová

Inspirace z knihy: The Stress Prescription: Seven Days to More Joy and Ease. Ellisa Epel

You don't have permission to register